Alle foto's zijn gemaakt in de vrije natuur, met een minimum aan verstoring. Belichting op diafilm fujichrome sensia 100, provia 100 of velvia 50 ; en digitaal. De dia's zijn gescand om op deze site te tonen. Er is geen gebruik gemaakt van digitale manipulatie! Hetgeen je hier ziet op het scherm, zag ik ginder door mijn lens. Alle foto's zijn beschermd door een copyright; Rudi is ook lid van Sofam.

Sabah, Borneo

Lower Kinabatangan Wildlife Sanctuary

Lower Kinabatangan Wildlife Sanctuary

Borneo speelt bij vele mensen tot de verbeelding. Dit grote tropische eiland herbergt een grote biodiversiteit waar toeristen zich tot aangetrokken voelen. Een goede vriend van Rudi, Dr. Benoit Goossens, is de directeur van het Danau Girang Field Centre, gelegen aan de Kinabatangan rivier. In 2009 trok Rudi voor de eerste keer een maand naar het gebied om de fauna en flora vast te leggen. Deze foto's kunnen dan gebruikt worden door Benoit voor communicatieve doeleinden. Een jaar later staat Rudi er terug om olifanten te fotograferen. En nog eens twee jaar later verblijft hij er om data te verzamelen voor zijn masterthesis. Kortom de mogelijkheden om te fotograferen waren enorm.
Verhalen uit Sabah op belevenissen, Borneo

Borneo olifant

Je zou het niet verwachten, maar ook hier leven olifanten. De Borneo olifant is een stuk kleiner dan zijn aziatische neef, heeft een langere staart en grotere oren. De olifant zoekt zijn weg door de jungle en is ondanks zijn grootte niet altijd gemakkelijk te vinden. Gedurende een maand heeft Rudi deze olifanten gevolgd en gefotografeerd. Later zijn een aantal foto's gebruikt in het boekje "Itin, a bornean elephant".


Orang-oetan

Orang-oetans zijn de bekende mensapen van Azië. Ze komen enkel voor op Sumatra en Borneo. Met hun rosse haren, vallen ze wel op. Meestal leven ze solitair en trekken doorheen het woud op zoek naar voedsel. Er wordt veel ondernomen om deze prachtige soort te beschermen, zoals bijvoorbeeld translocaties. Ze zijn namelijk sterk bedreigd door het verdwijnen van hun natuurlijke leefomgeving.


Zoutwaterkrokodil

Zoutwaterkrokodillen zijn de grootste krokodilachtigen van de wereld. Tijdens een "gps-halsband-aktie" hebben we een exemplaar van meer dan 5 meter gevangen. Rudi heeft dit fotografisch vastgelegd. Krokodillen zijn met hun prehistorisch uiterlijk, gekend bij het grote publiek.Enkele video's

Tijdens mijn verschillende verblijven heb ik me af en toe ook gewaagd aan filmen. De oude gopro's HD2 hebben me uitstekend geholpen. Het geluid werd apart opgenomen met een audiorecorder.
N
A
T
U
R
E
C
A
L
L

©

R
u
d
i

D
e
l
v
a
u
x